Wednesday, March 21, 2007

Blondbrunetele întreabă

.... unde-s lecturile publice promise de Uniunea Scriitorilor? Am înţeles că ar fi fost câteva prin Bucureşti, dar ţara-i mult mai mare şi scriitori [totuşi] destui.

M-am bucurat să aflu că unii prozatori pornesc la drum, să cucerească lumea. Întrebarea e: pe mine cum mă convingeţi să citesc literatură română? Am mai spus că m-am lăsat de sportul ăsta. Voi citi [din noul val] doar T.O.Bobe, Filip Florian, Ioana Bradea, Ruxandra Novac [Ion Manolescu e mai vechi:-)]. Dar totuşi nu-i sigur că-i voi citi, uite Derapaju’ îl tot amân.

Un autor român vinde vreo 2-300 de exemplare. Ar fi tare frumos ca măcar vreo doi-trei să cucerească Vestul/Estul. Dar întrebarea e, pe mine cum mă convingeţi să-i citesc? N-aştept nici un răspuns, întreb şi eu aşa, într-o doară.

Ştiu că piaţa de carte de la noi e mult sub nivelul celei din Ungaria [şi ei sunt doar vreo 10 milioane]. Se lăuda Monica Tatoiu într-o emisiune TV că cifra de afaceri de la Oriflame o depăşeşte pe cea a tuturor editurilor luate la un loc; şi atunci a încercat să vândă cărţi combinate cu creme, parfumuri, măşti. Că de aia scrie Oriflame pe unele cărţi de la Curtea Veche. Dar şi pe Istoria iubirii scrie Elle. Deci miza e tot pe traduceri....

21 comments:

Anonymous said...

paaai, ca sa te convinga, ar trebui sa scrie bine, nu? si, daca romanasii nostri sint doar scriitori de duminica, iar in rest alearga pe la joburi, nu prea au cum s-o faca. ca banuiesc ca cere si scrisul asta ceva munca si cap limpede, nu? poate ar reusi sa scrie mai binisor daca ar face doar asta. numai ca ar trebui sa traiasca din scris. si cum sa traiasca din scris, daca nu reusesc sa vinda prea multe carti?

acum intreb si eu ca prostu: nu i-ar ajuta o lege a cartii? adica una prin care sa se stabileasca ca cartea nu-i ca oricare alta marfa? ca, in felul asta, s-ar mai incotopeni putin si librariile din orasele mai mici, unde vinzarile nu sint cine stie ce. si ar prelua mai multi romani, care, daca ar vinde carti si in alte parti decit in orasele mari, poate si-ar mai lasa joburile si ar scrie din ce in ce mai bine.

acum, stiu ca suna a prostie, da' ce altfel de raspuns poti da la o intrebare retorica? :))))))

vic

white noise said...

sigur ca ar trebui sa scrie bine. ar fi ideal sa poata trai din scris, dar am inteles ca nici in Occident n-au toti norocul asta.

Filip Florian a scris retras la Sinaia si se vede ca si-a batut capu' doar cu romanul lui.

dar ma gandeam ca si o lectura publica ar fi binevenita. un scriitor care citeste propriul text poate fi mai convingator decat un cronicar literar. eu citesc vreo 2-3 reviste literare[care-s pe net plus dilemateca], dar in general un cititor nu pune mana pe asa ceva.
si atunci cum poate afla ca a aparut o carte buna?

am fost acum vreo cateva luni la o lansare de carte. eram hotarata sa n-o cumpar. dar, modul in care scriitorul privea publicul in timp ce a citit o pagina-doua m-a facut sa ma razgandesc.

cand e vorba de legi, imi declin competenta. dar sigur n-avem legi prea bune.

Anonymous said...

da de ce ii vei citi doar pe aia? sau de ce pe aia si nu pe altii? adica cum i-ai selectat? intreb ca chiar sint curioasa, nu ca as avea obiectii la selectia ta!

Anonymous said...

Fac pariu ca nu ai citit Lorgean/ Jean Lorin Sterian sau Bogdan Suceava/ Venea din timpul diez sau Vasile Ernu/ Nascut in URSS sau Scurta.../ Silviu Gherman. Fac pariu ca asta e o prejudecata. Citeste mai multi si vezi dupa aia.

Anonymous said...

fac pariu ca, daca ai fi citit lorgean sau scurta... lui gherman, nu ti-ai fi dorit sa le citesti :))))

da, si lecturile publice pot fi binevenite, daca ar lua si parale pentru ele. dar cine sa le dea? cind se tot vorbeste pe la noi ca in alte parti scriitorii traiesc si din asta, se uita ca acolo se plateste intrarea la lecturi publice. cunosti multi oameni care ar da, hai, nu 4 euro, 4 lei ca sa asiste la o lectura publica?

in ce priveste revistele literare, ai dreptate. cine le citeste? si de ce le-ar citi? n-ai vazut, de pe blogul observatorului, ca nici bianca cernat, nici carmen musat (si sint sigur ca nici alti critici) nu-si pun problema pentru cine si pentru ce scriu? o fac, pur si simplu, asa, ca exercitiu intelectual, cum au apucat de la altii.

white noise said...

am mai zis eu mai demult ca pana in sa-nceapa 2006 am citit cam toate debuturile. sau macar fragmentele publicate pe Liternet. cand mi-a placut ce-am citit pe site, am cautat cartea.
dar am fost dezamagita de unii scriitori mult laudati de critica/editura.
Lorgean n-am citit pt. ca am rasfoit candva Postumele.stiu ca nu-i deloc acelasi lucru, dar acea impresie mi-a ramas in minte. Suceava aveam de gand sa citesc, mai ales ca bunicul intors la franceza suna bine.
Ernu nu citesc nici de frica. am citit fragmente, nu mai vreau.
nu sunt cronicar literar, deci imi permit sa nu citesc tot. nici n-am bani sa cumpar tot ce as vrea.
anul trecut am cumparat [lit.rom.]doar Derapaju' si 3 carti de poezii. in rest, doar traduceri.

@luciat - astia-s autorii care mi-au placut mie din noul val. parca au si miza cartile lor, nu-s doar lecturi facile [are T.O.Bobe un articol super despre ele in NL 2]. eu vreau si stil si constructie. vreau ca in spatele unui text sa mai fie cateva.

white noise said...

si eu ma gandeam la bani, cati romani ar plati sa-l auda pe x citind, atunci cand x nu e Cartarescu.

in vest se fac adevarate spectacole, muzica & literatura.

pana la urma tot la bani ajungem.

Anonymous said...

din pacate, da, tot la bani ajungem. desi gurile rele spun ca n-aduc fericirea. :))))

vezi, parca mai ieftina era o lege a cartii. pentru cititori. si mai profitabila, banuiesc, pentru scriitori.

pe de alta parte, nici lecturile publice nu-s de neglijat, da' banuiesc ca n-are cine sa le organizeze.

Anonymous said...

deci le-ai citit cartile la astia 4! am inteles ideea :)
to bobe da niste interviuri ff misto, il stii pe ala din pravalia culturala? mie mi-a placut mai mult ca asta din nl - si vacanta... e dementiala, si centrifuga e frumusica, si io tocmai mi-am comandat o chestie pt copii pe care am vazut-o intimplator pe net - numa ca e oriiibiiiil de scumpa, vreo 300.000 :( ca tot vorbeati de bani
cred ca zice de asta intr-unul din alea 2 interviuri - ai citit-o cumva? (Darul lui Mos Craciun sau asa ceva)

Anonymous said...

si-am uitat sa te-ntreb de Razvan Radulescu - tu nu esti curioasa de Teodosie cel mic? mie mi-a placut de-am murit
si iar a mai cistigat un premiu (de la radio parca, nu stiu exact)

Anonymous said...

de la radio e. nu stiu daca ii spune "microfonul de aur" sau altfel. :))))
si eu votez pentru teodosie.

vic

Anonymous said...

Lorgean. Chiar daca imprumuta stilul de la Ellis si are unele stingacii si neuniformitati - o fi citit vreun redactor cartea, macar un prieten mai limpede la cap? - are o retorica eficienta, e foarte bine scrisa in cea mai mare parte si, fara cine stie ce analize, isi poarta protagonistul, si asa destul de dezabuzat, spre nici o concluzie, o oboseala si mai mare, deci nu face adepti pentru vreo secta. In linii mari, spune ceea ce spune, nu se lesina dupa nici un fel de meta-, maninci ce ai in farfurie, foarte onest. Daca sufera de pesimism, e un pesimism foarte colorat si cumva tonic, si macar doar pentru asta ar trebui felicitat autorul - sa crape toti hoelbecii. Iar chestia cu starshittingul e chiar draguta, are citeva episioade memorabile - adica care ramin la cititor in cap, heh. Deci... draga anonymus, daca ai citit cartea, da-ti silinta si spune in trei fraze de ce nu ti-a placut. Daca nu, e o coada lunga...

Revista. O citesti sau nu, nu e biblie sa-ti dea lumina. Unele sufera de un soi de aulism academic, dar, ce naiba, mai bine unul academic, decit nea Ion care te trage de mineca ca vrea sa citeste si el. Unele au doar informatie, altele au si analiza, altele nu contin decit pauni, e plin de ele, lectura printre rinduri te salveaza.

Anonymous said...

iote dom'le, ca a invadat aia de la revistele lucioase si blogurile despre carti, nu numa cartile.

nu, n-am citit lorgean si nici n-am de gind. n-am nevoie sa beau toata marea ca sa stiu ca-i sarata. asa cum n-am nevoie sa citesc nici tot lorgeanul ca sa stiu ca-i nesarat.

Anonymous said...

multumesc ca ti-a placut cartea mea:)

Anonymous said...

heeei, ruxandra, pe unde ti se gaseste cartea? ca si mie mi-a placut ce-am gasit pe ici, pe colo. da' cartea - neam!

Anonymous said...

sincer, nu stiu. intr-un timp era la m.lit si la carturesti, dar cred ca de mult, mult timp:). daca ti-o doresti neaparat ti-o dau eu cind vin in bucuresti:) exit.entrance@gmail.com.

Anonymous said...

o sa mai insist si, daca n-o gasesc, te deranjez c-un mail. multumiri anticipate.

Anonymous said...

Am inteles. Tie nu-ti place omul, ca-i de la revista lucioasa si deci cartea trebuie sa fie proasta. Deci blogurie nu e despre carti, ci despre oameni. Nu era mai bine sa nu stii nimic despre el? Ualelele...

Anonymous said...

ai inteles din parti. ma enerveaza reclama asta de doi bani pe care i-o/ ti-o faci. am citit fragmentele postate de editura si mi-am facut o idee despre gusturile autorului. sa fie la el!

Anonymous said...

Amice, vorbim despre O CARTE, pentru ca e un blog de carti. Ti-am inteles "argumentele", iar agresivitatea si paranoia ultimului mesaj imi amintesc ce inseamna dialogul la romani, mai ales in mediul electronic.
Pe mine ma enerveaza prostul care umbla fudul prin lume si pune stampile.
Sa ne fie de bine.

white noise said...

@ luciat- am citit interviul!
nu stiu ce sa zic de Teodosie.. intr-un fel sunt curioasa, poate iau cartea de la biblio.
am vazut in librarii, cand a aparut, Darul lui Mos Craciun, dar era mult prea scumpa si strict pt. copii.asa ca n-am luat-o.

@ruxandra- ma bucur ca ai citit ca mi-a placut. cartea ta sta pe un raft special, alturi de alte carti de poezie, pe care le rasfoiesc uneori, cand trec prin anumite stari.